Artist statement 

Het werken met textiel is een traditionele maar vooral een  tactiele bezigheid, textiel is als materiaal voor iedereen herkenbaar, het roept vaak een emotie op en doet een apèl op verschillende zintuigen.

Het hele proces van werken met stof en draden tot een textiel werkstuk gaat in een traag tempo, het geeft me tijd om steek voor steek mijn idee uit te werken.

In  alle hectiek van de wereld is het ontwerpen, kleuren en materialen uitzoeken, stof verven, stikken  en borduren een fascinerende bezigheid waarin ik volledig kan opgaan.

De stoffen die ik gebruik verf ik zelf, het maakt dat ik me meer verbonden voel met de materialen, het verbindt ook mijn gedachten door mijn handen naar de stof.

Het gebruik van kleuren is kenmerkend voor mijn werk. Ik kies graag voor deel-complementaire kleur combinaties, er is vaak één hoofdkleur waarbij ik gebruik maak van de hele kleurfamilie, van de lichtste pastels tot de donkerste schaduwtinten.

Voor mij wordt een textiel doek pas een quilt wanneer het intensief is doorgestikt en bewerkt, het is de 3e dimensie die het werk tot leven brengt. Het doorstikken en versieren geeft een ruimtelijk effect, brengt schaduwen aan, zorgt voor beweging in het ontwerp of benadrukt details.

Ik ga bij zowel het ontwerpen als maken associatief te werk, ik word geraakt door een vorm, een kleur, een foto of een detail en ga daarmee aan de slag.

Ik wil de kijker uitdagen om door te kijken naar mijn werk op reis te gaan in de eigen gedachten-wereld, hoe langer je kijkt hoe meer je ziet.


Mariëlle Huijsmans